Nieuws

Experiment met winterveldbonen

Gepubliceerd op
9 november 2017

Koeien & Kansen-deelnemer Pijnenborg-van Kempen heeft dit jaar voor het eerst 4 hectare winterveldbonen geteeld. De teelt ging gepaard met veel hindernissen. Ondanks de hoge kosten en tegenvallende opbrengsten wil de ondernemer dit experiment wel voortzetten. Het levert immers een eiwitrijk voedermiddel op van eigen land.

De teelt van winterveldbonen was er één met hindernissen. Aangezien Pijnenborg niet de beschikking had over aangepaste machines, zijn de winterveldbonen gezaaid met een maiszaaimachine op een rijenafstand van 37,5 centimeter. Hierdoor is er met de trekker over een aantal rijen gereden, waardoor de ontwikkeling van een aantal planten slechter was. .

De planten hebben de winter goed doorstaan, behalve op de bereden rijen zijn de planten wat achtergebleven in groei. De planten stonden in rijen op 37,5 centimeter. Dit gaf ook problemen bij het schoffelen van de dichtgeslagen leemachtige grond. Na wat pogingen is het schoffelen gestaakt, wat ongetwijfeld de groei heeft geremd.

Opbrengsten en kosten winterveldbonen

Verder was het in dit experiment zoeken naar het juiste oogstmoment. Achteraf kan geconcludeerd worden dat het te laat is geweest, waardoor erg veel bonen op het veld zijn achtergebleven. Uiteindelijk is er een kleine 3000 kilogram veldbonen per hectare geoogst. Met een mooite voederwaarde van: 1108 VEM/kg ds, 104 DVE/kg ds, 418 zetmeel/kg ds, 4 P/kg ds en 42 N /kg ds. Dit is vergelijkbaar met ongeveer 50% van de normale opbrengst. Op sommige goede gedeelten op het perceel van Pijnenborg leek de opbrengst wel boven die 6000 kilogram uit te komen.

De teeltkosten van rondom de € 1300 per hectare zijn hoog. De spuitmiddelen en het zaaizaad zijn de grootste kostenposten. Gezamenlijk nemen zij € 0,45 cent per kilogram bonen voor hun rekening. Dit is nog zonder vergoeding van de grond.

Voor- en nadelen

Winterveldbonen passen goed in een gewasdiversificatie, laten als vlinderbloemigen bovendien een goede grond achter. Uiteindelijk levert het een mooi eiwitrijk voedermiddel van eigen land op. Daarentegen kleven er ook wel een paar nadelen aan dit gewas. De kostprijs van een normale tot goede teelt winterveldbonen blijft in de praktijk aan de hoge kant. Winterveldbonen is geen groenbemester in het kader van vergroening en je mag het bovendien niet op gescheurd grasland zaaien. Dan kan het op zandgrond eigenlijk alleen geteeld worden na de teelt van bieten of aardappelen.

Ondanks de hoge kosten heeft Pijnenborg toch overwogen om komend jaar wederom veldbonen in te zaaien. Hij had het plan om 4,5 hectare veldbonen te zaaien op een rijafstand van 50 centimeter. Daarmee zouden een deel van de teelttechnische problemen opgelost worden. Helaas heeft hij op dit moment geen geschikt perceel om dit experiment voor te zetten. Hij heeft de nieuwe teelt nu een jaar vooruit geschoven.