Nieuws

Ammoniak- en methaanemissies uit de stal binnen Netwerk Praktijkbedrijven lager dan eerdere metingen

Gepubliceerd op
23 juli 2024

Binnen Netwerk Praktijkbedrijven wordt veel data verzameld. Hieruit blijkt dat de ammoniak- en methaanemissies uit de stal lager zijn dan bij eerdere stalmetingen. Een opvallende conclusie is dat sturen op ventilatie wel eens een belangrijke stalmanagementmaatregel kan worden om de emissie van ammoniak te verminderen.

Binnen Netwerk Praktijkbedrijven wordt veel data verzameld. Belangrijkste reden is om verschillende onderdelen van de bedrijfsvoering (zoals voer, dier, stal, mest en beweiding) bij elkaar te brengen en de reducties van ammoniak- en methaanemissies in de praktijk hiermee integraal te benaderen.

Op 15 onderzoeksbedrijven hangen sensoren in de stal die onder andere concentraties van ammoniak en methaan continu meten. Vanuit deze stalmetingen is nu een wetenschappelijk rapport gepubliceerd door Wageningen Livestock Research (WLR) met de eerste tussenresultaten. De ammoniak- en methaanemissies uit de stal blijken lager te zijn dan bij eerdere stalmetingen, voorafgaand aan Netwerk Praktijkbedrijven. Een opvallende conclusie is dat sturen op ventilatie wel eens een belangrijke stalmanagementmaatregel kan worden om de emissie van ammoniak te verminderen.

Continue en puntmetingen

Om ammoniak- en methaanemissies in de stal in kaart te brengen, vinden op 15 onderzoeksbedrijven* van Netwerk Praktijkbedrijven sinds maart 2021 stalmetingen plaats. Over de volle lengte van de stal hangt een leiding met monsterpunten om de concentraties van ammoniak, methaan en kooldioxide continu te meten met sensoren. Ook buiten de stal worden deze concentraties gemeten, omdat het verschil tussen de binnen- en buitenlucht de emissie vanuit de stal bepaalt. Dit alles gebeurt in een constructieve samenwerking tussen WLR, die continue metingen uitvoert op 10 (inmiddels 9*) bedrijven en CLM Onderzoek en Advies (CLM), die de metingen op 5 bedrijven uitvoert. Naast continue metingen vinden er zesmaal per jaar puntmetingen plaats waarop de continue metingen geijkt worden. Tijdens een puntmeting wordt gedurende 24 uur een luchtmonster genomen van de stallucht en buitenlucht. De luchtmonsters worden vervolgens geanalyseerd in het lab van WLR. In het rapport Emissies van ammoniak en methaan uit melkveestallen in het Netwerk Praktijkbedrijven worden de eerste resultaten gerapporteerd van de stalmetingen op de 15 bedrijven over drie jaar (maart 2021-maart 2024).

*Vanwege een stalaanpassing zijn de metingen op 1 bedrijf (waar gemeten werd door WLR) beëindigd in november 2022.

Resultaten: gemiddelde methaanemissie

De gemiddelde methaanemissie over drie jaar, gemeten met puntmetingen van de 15 stalmeetbedrijven, komt uit op 160 kg per dierplaats per jaar (zie grafiek 2). Dat is 17% lager dan in de eerdere studie voorafgaand aan Netwerk Praktijkbedrijven, waarin een gemiddelde methaanemissie van 193 kg per dierplaats per jaar werd gerapporteerd. De continue stalmetingen komen op de 15 stalmeetbedrijven uit op een gemiddelde methaanemissie van 153 kg per dierplaats per jaar. Net zoals voor ammoniak, laat het rapport ook voor methaan een spreiding zien. De laagste gemiddelde methaanemissie over drie jaren was 101 kg* en de hoogst gemiddelde was 302 kg per dierplaats per jaar.

*Vanwege een stalaanpassing zijn de metingen op 1 bedrijf beëindigd in november 2022. De gemiddelde methaanemissie van dat bedrijf over de eerste twee jaren was 89 kg per dierplaats per jaar.

Lees hier het hele artikel.