Nieuws

Wageningen Livestock Research in de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (SBV)

Gepubliceerd op
2 december 2021

In het Regeerakkoord en Klimaatakkoord staan afspraken over het verlagen van emissies in de veehouderij. Middels de subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (SBV) kunnen veehouders in aanmerking komen voor financiële middelen om een bijdrage te leveren aan die verlaging. Voorwaarde is dat deze veehouders zelf investeringen doen om de uitstoot van vervuilende stoffen uit stallen te verminderen. Met de innovatiemodule binnen de SBV-regeling kunnen veehouders onderzoek (laten) doen naar innovatieve maatregelen of technieken. De effecten hiervan op emissiereductie worden vervolgens doorgemeten.

Bij positieve resultaten uit de emissiemetingen kunt u gebruik maken van subsidie over afschrijfkosten van uw investering in de staltechniek, zowel tijdens als na het project. Meer informatie over deze subsidie vindt u op de website van de RVO. Een van de voorwaarden voor deze subsidie is de samenwerking met een erkende onderzoeksorganisatie, waarmee u samen de subsidie aanvraagt. Wageningen Livestock Research (WLR) kan deze rol vervullen.

Onze rol in de SBV-regeling

Wij vervullen niet de rol van penvoerder, maar werken in partnerschap met u samen. Wij kunnen u op verschillende manieren helpen bij het verduurzamen van uw bedrijf:

  • Vooronderzoek naar het emissiereducerend perspectief van uw nieuwe stalsysteem.
  • Advisering tijdens fase 1 bij de ontwikkeling van uw emissiereducerend systeem.
  • Metingen en analyse van het effect van de door u genomen maatregelen tijdens fase 2.

Onze werkwijze

Vanwege het grote aantal projecten uit eerdere openstellingen van deze regeling is de beschikbare capaciteit om nieuwe subsidieaanvragen aan te nemen helaas beperkt.

  • Er zal een selectie van projecten worden gemaakt op basis van de aangegeven criteria uit de regeling, waarbij wij prioriteit geven aan projecten waarin we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de onderzoeks- en ontwikkelingsfase.
  • We willen vroegtijdig betrokken zijn bij de planvorming; samen tot een goed plan komen is onderdeel van de subsidieaanvraag.

We brengen de volgende kosten in rekening:

  • Vooronderzoek: voor onze bijdrage aan het voorbereiden van de subsidieaanvraag rekenen wij een vast bedrag van €2.500,- per indiening. Deze kosten zijn niet subsidiabel.
  • Fase 1: de kosten voor onze bijdrage aan de onderzoeks- en ontwikkelingsfase worden in rekening gebracht bij de veehouder. Over deze kosten kan subsidie worden aangevraagd.
  • Fase 2: de kosten voor onze bijdrage aan de uitvoering van de emissiemetingen in fase 2 worden direct en volledig door ons gedeclareerd bij de RVO.

Hoe ziet onze tijdslijn eruit?

Trajecten die niet in deze planning passen, stellen we uit tot de volgende openstelling. Ook kunt u deze indienen bij een andere erkende onderzoeksinstelling.

De termijn om trajecten bij ons in te dienen is inmiddels verstreken.