Nieuws

Maai de stoppel niet te kort

Gepubliceerd op
24 april 2018

Op sommige plaatsen zit het eerste gras al in de kuil, maar het merendeel van het gras zal de komende tijd nog gemaaid worden. Zorg dat u het gras niet te kort maait, zodat er nog mooie stoppel blijft staan. Dit voorkomt verder in het seizoen lage grasopbrengsten, omdat gras namelijk groeit uit gras.

In de KringloopWijzer zijn grote verschillen tussen droge stofopbrengsten per hectare te zien. Eén van de oorzaken is het grote verschil in stoppelhoogte bij het maaien.
Bij de eerste percelen die gemaaid zijn zie je nu al verschillen tussen de 4 en 7 centimeter. Met de kou die er op volgde is het verschil in hergroei nog groter geworden.

Hergroei sneller bij langere stoppel

Verschillende maaihoogtes
Verschillende maaihoogtes

Uit proeven blijkt dat een hogere stoppellengte zorgt voor een snellere hergroei en uiteindelijk tot een veel hogere grasopbrengst per hectare. Maaien bij 5 centimeter hoogte of 7 centimeter hoogte geeft na 2 weken al een verschil van 5 centimeter gewas, na 3 weken zelfs van 7 centimeter gewas.
Op het eerste maaimoment haal je circa 200 kilogram droge stof per hectare extra. Maar na die eerste ronde mis je in 3 weken tijd vervolgens bijna 500 kilogram droge stof. Iets waar je eigenlijk weinig voor hoeft te doen.
Koeien kunnen eerder in de naweide en een volgende maaisnede groeit veel makkelijker. Hierdoor zullen de mineralen uit meststoffen ook veel beter benut worden.

Machines juist afstellen

Stel de maaimachines goed af, indien nodig, in overleg met de loonwerker. Nog belangrijker is om tijdens het maaien de controle in het veld ook goed en regelmatig uit te voeren. Vaak blijkt de afstelling op het erf later in het veld een ander beeld te geven.
Kortom, wees kritisch op de afstelling van de maaimachine, controleer deze goed en pas deze indien nodig aan. Gewenste maaihoogte is 6 à 7 centimeter in het voorjaar en 7 centimeter in de zomerperiode.